Η λίμνη Κερκίνη το οικοσύστημα & οι αναστενάρηδες





Διάρκεια 4 ημέρες
Τομέας Ομαδικά Ταξίδια ΕΥΡΩΠΗ
Διαν/σεις
Λίμνη Κερκίνη (3)
Ετικέτες ΕλλάδαΦαγητό και γαστρονομίαΦυσιολατρικάΟικογενειακά

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

  • Διαμονή: Σε παραδοσιακό ξενώνα με ελληνικό πρωινό
  • Διατροφή: Πρωινό καθημερινά
  • Μεταφορές: Πολυτελές λεοφωρείο
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό
  • Ψυχαγωγία: βαρκάδα

Δείτε επίσης:
Ομαδικά Ταξίδια σε ΕΥΡΩΠΗ

Γενικά

Ένα τετραήμερο στη μαγεία της Βόρειας Ελλάδας με γαστρονομικές και οινικές εκπλήξεις, με πεζοπορία και γεύμα μέσα στο δάσος, με βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη, με οχυρό Ρούπελ και διαμονή σ’ ένα παραδοσιακό ξενώνα όνειρο. Κι ακόμα γνωριμία με μια ποντιακή οικοτεχνία και ένα κτηνοτρόφο βουβαλιών. Και το έθιμο της πυροβασίας μπροστά στα μάτια μας!


Παρατηρήσεις

Δεν περιλαμβάνει:

  • Οινογνωσία
  • Φιλικές τιμές στα γεύματα στο ‘Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω’, στην Πεστροφοταβέρνα, στο πικ νικ στο δάσος, στον Μεθοριακό Σταθμό και στο Ραγιάν.

Πρόγραμμα/χάρτης

1η Μέρα Παρασκευή 19

Ξεκινάμε νωρίς το πρωί από το κέντρο της Αθήνας με το πολυτελές λεωφορείο μας.

Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε νωρίς το μεσημέρι στο Κτήμα Ντούγκου στα Τέμπη, όπου μας περιμένει για μια λεπτομερή ξενάγηση ο ίδιος ο οινοπαραγωγός Θάνος Ντούγκος. Στο οινοποιείο θα δοκιμάσουμε 3 χαρακτηριστικά αρωματικά κρασιά του. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και φτάνουμε στο Λιτόχωρο, τον τελευταίο σταθμό για την ανάβαση στον Όλυμπο. Απολαμβάνουμε τη φύση και ένα μοναδικό γεύμα με θέα την κατοικία των θεών του Ολύμπου στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο ‘Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω’ τα περίφημα μανιτάρια του και τις άλλες λιχουδιές του. Συνοδεύουμε με κρασιά του Τύρναβου και παίρνουμε μία πρώτη οινική γεύση της Βόρειας Ελλάδας.

Νωρίς το βράδυ φτάνουμε στα Άνω Πορρόια, ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στο καταπράσινο βουνό Μπέλλες.

Θα τακτοποιηθούμε στον όμορφο ξενώνα «Βιγλάτορα» με την υπέροχη αυλή και την σπιτική του φιλοξενία.

2η Μέρα Σάββατο 20

Το πρωί μας περιμένει ένα εξαιρετικό πρωινό με τοπικά προϊόντα και αμέσως μετά αναχωρούμε για βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη. Επιβιβαζόμαστε στις βάρκες και ξεκινάμε μία περιήγηση 1,5 ώρας. Ο Μάιος είναι ένας από τους μήνες με τα περισσότερα πουλιά. Απολαμβάνουμε σμήνη από πελεκάνους, πάπιες, χήνες, ερωδιούς, φοινικόπτερα κ.α. Οι έμπειροι βαρκάρηδες θα μας οδηγήσουν δίπλα στους καλαμιώνες, θα μοιραστούν μαζί μας την αγάπη τους για τη λίμνη και θα μας ενημερώσουν για τα πουλιά και τα ψάρια που ζουν εδώ και για τη γενικότερη διαχείριση του υδροβιότοπου.

Αποβιβαζόμαστε από τις βάρκες και περνάμε στο χωριό Κερκίνη από το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης για μια αξέχαστη ενημέρωση για το οικοσύστημα της περιοχής. Ξεναγός μας ο μοναδικός Αντώνης Ηλιάδης με τις αιρετικές οικολογικές απόψεις του.

Συνεχίζουμε την περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Το επόμενο ραντεβού μας είναι με τον άνθρωπο που φροντίζει τα βουβάλια της περιοχής τον Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη. Θα απολαύσουμε το κοπάδι των βουβαλιών του δίπλα στον ποταμό Στριμώνα.

Συνεχίζουμε για τη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου για να γνωρίσουμε ένα 100% φυσικό προϊόν τη Σπιρουλίνα στην πρωτοποριακή, οικολογικά προσανατολισμένη μονάδα παραγωγής της. Θα μας μυήσει στα μυστικά της ο Βαγγέλης Διαμάντης.

Προαιρετικά γευματίζουμε ελαφρά στον ‘Μεθοριακό σταθμό’ στη Βυρώνεια με γευστικούς τοπικούς μεζέδες.

Επιστρέφουμε στη βάση μας για μικρή ξεκούραση και καφέ στην αυλή του ξενοδοχείου.

Η απογευματινή μας εξόρμηση αρχίζει με μια μικρή περιήγηση στα σοκάκια του χωριού Άνω Πορρόια.

Ξεναγός μας ο Στέλιος Καλέσης που θα μας δώσει στοιχεία για την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη σύνθεση του πληθυσμού. Η μέρα κλείνει μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια, στο ιχθυοτροφείο της περιοχής. Μετά την απαραίτητη μικρή παρουσίαση, γευόμαστε το νόστιμο αυτό ψάρι μαγειρευμένο με διάφορους τρόπους καθώς και άλλα τροπικά καλούδια στην παρακείμενη Πεστροφοταβέρνα.

Ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Θεοδωρακέλης, θα μας μιλήσει για τα αναστενάρια και θα μας συνοδεύσει με μπουζουκάκι και ρεμπέτικα τραγούδια.

3η Μέρα Κυριακή 21

Μετά από ένα λουκούλλειο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου για να πάρουμε μια γεύση από Αγιορείτικη Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική.

Συνεχίζουμε με το λεωφορείο μας για το οχυρό Ρούπελ στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας. Το Ρούπελ αντιστάθηκε δυο φορές στην εισβολή του βουλγαρικού και του γερμανικού στρατού, την πρώτη το 1916 και τη δεύτερη τον Απρίλιο του 1941 και εγκαταλείφθηκε από τη φρουρά του ύστερα από τη συνθηκολόγηση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Βρίσκεται σε μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας που ελέγχει απόλυτα την επικοινωνία στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα. Θα επισκεφτούμε τη στοά, το μουσείο, το παρατηρητήριο και το Ηρώο πεσόντων.

Επιστρέφουμε στα Άνω Πορρόια για να επισκεφτούμε την Παραδοσιακή Οικοτεχνία Ζυμαρικών με βουβαλίσιο γάλα στην είσοδο του χωριού, με ξεναγό μας τον ιδιοκτήτη Νίκο Γεωργίτσα και συνεχίζουμε για μία υπέροχη βόλτα με τα πόδια στο όρος Μπέλες, σε ένα μοναδικό δάσος από οξιές, δρύες, σκλήθρα και κέδρους. Καταλήγουμε στην καρδιά του δάσους, ανάβουμε φωτιά, ψήνουμε λουκάνικα, κεμπάπ και τον περίφημο καβουρμά που παράγεται σε μικρές ποσότητες σε τοπική βιοτεχνία, όλα βουβαλίσια. Όσο αφορά στο κρασί, το υψόμετρο και τα εδέσματα απαιτούν κόκκινα τανικά κρασιά από τη Μακεδονία.

Το απόγευμα αναχωρούμε για μία περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Θα θαυμάσουμε τη φύση και τα ωραία χρώματα της άνοιξης λίγο πριν τη δύση του ήλιου. Καταλήγουμε στο εντυπωσιακό φράγμα του Στρυμόνα ποταμού στο Λιθότοπο, όπου κάνουμε μικρή στάση για καφέ ή ουζάκι.

Τελευταία μας επίσκεψη για σήμερα στο χωριό Κερκίνη, για να απολαύσουμε μία μοναδική εμπειρία!

Το πανάρχαιο έθιμο των αναστενάρηδων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Μέσα σε κατάνυξη και μυσταγωγία, την ώρα που πέφτει το φως, με τα εικονίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα χέρια, απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, υπερβαίνουν τους νόμους της φύσης πατώντας σε καυτά κάρβουνα.

Αναστενάρηδες

Και από τη θρησκευτική μυσταγωγία στη μυσταγωγία του φαγητού και του κρασιού, με ένα ελαφρύ δείπνο ζυμαρικών από την αυριανή μας επίσκεψη στην οικοτεχνία ζυμαρικών και αντίστοιχα ελαφρύ κρασί. (προαιρετικά)

4η Μέρα Δευτέρα 22

Αφήνοντας πίσω μας την Κερκίνη, θα περάσουμε από το ‘χασαπάκι’ στη Ροδόπολη για ‘ανεφοδιασμό’ βουβαλίσιου κρέατος, όπου ο έμπειρος κρεοπώλης Νάσος Κόκκωνας θα μας δώσει χρήσιμες οδηγίες για το μαγείρεμα. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση το χωριό Βάθη του Κιλκίς. Μας περιμένει εκεί η Ποντιακή οικοτεχνία Ραγιάν που φροντίζει να μεταφερθεί ακέραιος ο θησαυρός της νόστιμης και υγιεινής Ποντιακής διατροφής στις επόμενες γενιές. Μετά την ξενάγηση στο Κτήμα από τους οικοδεσπότες Λένα και Θεόφιλο Γεωργιάδη, μας περιμένει ένα πλούσιος μπουφές Ποντιακής Μαγειρικής με τη συνοδεία των υπέροχων κρασιών της Μακεδονίας.

Αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.

Τα μενού

Καλωσόρισμα

  • Ντιπ μελιτζανοσαλάτας με ρίγανη

Ορεκτικά

  • Μανιτάρια σχάρας με σάλτσα βαλσαμικού ξυδιού
  • Μπουρανί σε ριζότο με τσουκνίδα, παλαιωμένη γραβιέρα και λάδι τρούφας

Σαλάτες

  • Λαχανοσαλάτα με ξινόμηλα και σπόρους κολοκύθας με σος από μηλόξυδο και μέλι
  • Πράσινη με άνηθο, φρούτα εποχής και σος εσπεριδοειδών

Κυρίως πιάτο

  • Αρνάκι γάλακτος κοκκινιστό με δενδρολίβανο, μανιτάρια και πλιγούρι με σελινόριζα και αμύγδαλα ή
    Κεφτέδες με λεμονάτη σάλτσα με τσάι Ολύμπου και πουρέ με ριγανάτες πατάτες φούρνου

Γλυκό

  • Σάμαλι με παγωτό βανίλια
    ή φρούτα εποχής

Ποτά

  • Κτήμα Ζαφειράκη (Τυρνάβου) λευκό (Ροδίτης - Chardonnay ) ή κόκκινο(Merlot-Syrah)
    ή μπύρα Βεργίνα
  • Γλώσσα βουβαλίσια βραστή
  • Κεφτεδάκια ανάμεικτα σχάρας
  • Μανιταρόπιτα με κρέμα γάλακτος
  • Τσιμενλί με παστουρμά
  • Σαλάτα χωριάτικη του Σταθμού
  • Πατάτες τηγανητές
  • Κεμπάπ γιαουρτλού

Ποτά

  • Κρασί λευκό από το Παγγαίο στην Καβάλα

Γλυκό

  • Πεινίρ Πασάς (πίτα ξεσκέπαστη με τυρί μέλι κανέλα καρύδια)

Ορεκτικά

  • Κρύα καπνιστή πέστροφα
  • Μελιτζανοσαλάτα

Σαλάτα

  • Πράσινη σαλάτα εποχής ή
    Παντζάρι με χόρτα βραστά

Κυρίως πιάτο

  • Πέστροφα ψητή στη σχάρα με λαδολέμονο ή
    Πέστροφα φιλέτο πανέ στο τηγάνι

Γλυκό

  • Ρεβανί πολίτικο

Ποτά

  • Κρασί: Λευκό Μακεδονίας
  • Τοπική πίτα Πλέσκα (Με καλαμπόκι, πράσο και παπαρούνα)
  • Καβουρμάς Βουβαλίσιος
  • Σαλάτα ανάμικτη εποχής
  • Σουτζουκάκι, λουκάνικο και φιλέτο Βουβαλίσιο στη σχάρα
  • Κρασί: Κόκκινο Μακεδονίας

Καλωσόρισμα

  • Ψωμί από σιτάρι και σίκαλη, ζυμωμένο στο χέρι, ψημένο στο φούρνο

Ορεκτικά

  • Τραχανάς με λαχανικά
  • Τέσσερα τυριά* στο αγουρέλαιο με κόκκινο κρασί, σταμναγκάθι, πιπέρι και κάπαρη
    *Γαίς τυρί, σολγκούν, παρχαροτύρι, γαίς με δυόσμο και μπούκοβο

Σαλάτα

  • Καλαθάκι από παρχαροτύρι με πράσινη φρέσκια σαλάτα και δροσερή σάλτσα τανομεζέ (υλιστόν με διόσμο και αγουρέλαιο)

Κυρίως πιάτο

  • Γιοχάδες τυλιχτοί στο φούρνο (Ποντιακά φύλλα ψημένα στο σατζ) γεμιστοί με κομματάκια από αγριογούρουνο, ντομάτα, λαχανικά και θόγαλαν (ξινή κρέμα)

Πριν από το γλυκό

  • Πασκιτάν (αποβουτυρωμένο στραγγισμένο γιαούρτι) με αποξηραμένα φρούτα και μέλι καστανιάς

Γλυκό

  • Ατσίρια (αχλάδια) βρασμένα με κόκκινο κρασί και πετιμέζι με κομματάκια από δαμάσκηνα και καρύδια

Ποτά

  • Το φαγητό θα συνοδεύεται από Ταν Κεφίρ και το υπέροχο κόκκινο κρασί του Βαγγέλη Χατζηβαρίτη

Διαμονή

Ξενώνας ΒιγλάτοραςΞενώνας Βιγλάτορας

Αναχωρήσεις-Τιμές

Αναχωρήσεις Δίκλ. Μονό Φόροι Διαμονή Σύγκριση
Πα 19/05/2017
Διαθεσιμότητα Διαθεσιμότητα Medium
285 345 0 Ξενώνας Βιγλάτορας
Παρατηρήσεις:
  • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.
  • Όπου εμφανίζονται τιμές με την ένδειξη Bonus Price αυτές ισχύουν για έγκαιρες εγγραφές και για περιορισμένο αριθμό θέσεων και για όσο αυτές αναγράφονται στην ιστοσελίδα μας.
  • Επιβάρυνση εσωτερικών πτήσεων με Aegean από/προς Θεσσαλονίκη: κατόπιν ζήτησης εφόσον δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα.
  • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.
  • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):
    GR4201401010101002320009478 ALPHA BANK
    GR6101100800000008047170314 NATIONAL BANK OF GREECE
    GR0802600120000320200537077 EUROBANK
    GR2801720290005029057435719 PIRAEUS BANK

Επεξηγήσεις συμβόλων: Συμφέρουσα πρόταση

Επικοινωνία

Συμπληρώστε και στείλτε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να επικοινωνήσουμε μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό. Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.










Ενήλικες Παιδιά

Από έως

με e-mail τηλεφωνικώς

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

  • Διαμονή: Σε παραδοσιακό ξενώνα με ελληνικό πρωινό
  • Διατροφή: Πρωινό καθημερινά
  • Μεταφορές: Πολυτελές λεοφωρείο
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό
  • Ψυχαγωγία: βαρκάδα