Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο Καραμπάχ

Διάρκεια 17 ημέρες
Τομέας Ομαδικά Ταξίδια ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Διαν/σεις
Ναχιτσεβάν (1), Μπακού (1), Σεκί (1), Τιφλίδα (Τμπίλισι) (3), Γιερεβάν (3), Στεπανακέρτ (2), Κουταϊσί (1), Μέστια (2), Μπατούμι (1)
Ετικέτες ΕξερευνήσειςΠολιτισμοίΑρχιτεκτονικά μνημείαΜεγάλες αποστολές

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Turkish Airlines
 • Διαμονή: 3*, 4*, 5* Ξενοδοχεία
 • Διατροφή: Ημιδιατροφή καθημερινά
 • Μεταφορές
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία)
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Παναγιώτης Ηλιάδης
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες

Γενικά

Προσοχή το ταξίδι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα κλασικά πλέον ταξίδια στην Υπερκαυκασία που καθιερώσαμε εδώ και 20 χρόνια περίπου. Πρόκειται για μια διεισδυτική αποστολή στις κρυμμένες ομορφιές του γεωργιανού Καυκάσου και στους χαμένους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, του αυτόκλητου κράτους των αρμενίων χριστιανών, που αποσχίστηκε με οδυνηρό τρόπο απ’ το Αζερμπαϊτζάν, στα επιβλητικά μνημεία της αποκομμένης Αζερικής Δημοκρατίας του Ναχτσιβάν ανάμεσα στην Αρμενία και τα βουνά του Ιράν. Όσοι ακολουθείσετε τα μονοπάτια των πολιτισμών του Καυκάσου, θα έχετε το προνόμιο όχι μόνο να επισκεφθείτε μερικές απ΄ τις πιο συναρπαστικές περιοχές του κόσμου αλλά και να είστε οι πρώτοι Έλληνες ταξιδιώτες στις εσχατιές του Αρμενικού οροπεδίου. Παζάρια και Καραβάν Σεράι, ανάκτορα και οχυρωμένες εκκλησίες είναι οι καλύτερες αποδείξεις των ένδοξων στιγμών του παρελθόντος. Το Cosmorama σας προσφέρει ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στην Υπερκαυκασία, διανθισμένο με τα απόκρημνα χωριά με την ιδιαίτερη πυργοειδή αρχιτεκτονική, στην καρδιά του Σβανέτι που προστατεύονται από την UNESCO, καθώς και το ιστορικό Βατούμι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελληνική αγορά που επισκέπτεται το αυτόνομο Ναχτσιβάν, τον εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν.


Παρατηρήσεις

Πτήσεις

23/06 Αθήνα-Κωνσταντινούπολη     22.25-23.55
24/06 Κωνσταντινούπολη-Ναχτσιβάν 01.50-05.30
09/07 Μπατούμι-Κωνσταντινούπολη  10.35-11.20
09/07 Κωνσταντινούπολη-Αθήνα     13.10-14.35

Δεν περιλαμβάνονται

 • Ότι δεν αναφέρεται ρητά στα προσφερόμενα ή αναγράφεται προαιρετικό/ προτεινόμενο
 • Ατομική προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστος 15€

Απαραίτητα

 • Το διαβατήριο σας με 6μηνη ισχύ και 4 έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες.
 • Για τη βίζα του Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται να προσκομίσετε στο γραφείο μας 2 βιομετρικές έγχρωμες φωτογραφίες 3cm X 4cm με λευκό φόντο, ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ (να έχουν τραβηχτεί τους τελευταίους 6 μήνες).

Πρόγραμμα/χάρτης

Ημέρα 1: Θεσσαλονίκη/Αθήνα - Ναχτσιβάν

Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Ναχτσιβάν, τον περίκλειστο εξωτερικό θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με την Τουρκία, την Αρμενία και το Ιράν.

Ημέρα 2: Ναχτσιβάν

Άφιξη το πρωί στο Ναχτσιβάν και ξενάγηση της πόλης που σύμφωνα με την παράδοση της Αρμενίας ιδρύθηκε από το Νώε. Το αρχαιότερο υλικό που βρέθηκε στην περιοχή προέρχεται από τα νεολιθικά χρόνια ενώ το 189 π.Χ. αποτέλεσε τμήμα του νέου βασιλείου της Αρμενίας. Τον 7ο αιώνα η περιοχή υποτάχθηκε στους Άραβες,ως τον 11ο αιώνα νέοι κατακτητές έγιναν οι Σελτζούκοι Τουρκοι και ακολούθησαν οι Γεωργιανοί και οι Μογγόλοι. Το Δεκέμβριο του 1918, με την υποστήριξη του Κόμματος Ισότητας του Αζερμπαϊτζάν, ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία του Αράς στο Ναχτσιβάν από τον Τζαφάρ Κουλί Χαν Ναχτσιβάνσκι. Η αρμενική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε το νέο κράτος και απέστειλε στρατό στην περιοχή. Έτσι, ξέσπασε ο πόλεμος στο Αράς. Το 1919 εδραιώθηκε η αρμενική κυριαρχία στην αποσχισθείσα περιοχή. Την ίδια χρονιά αποχώρησαν και οι Βρετανοί, ενώ συνεχίστηκε λυσσαλέα ο πόλεμος ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους. Το 1920 έγινε αυτόνομη σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία με στενούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν. Επί σοβιετικού καθεστώτος αποσοβήθηκε κάπως η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, ενώ βελτιώθηκαν και οι υποδομές. Σήμερα παραμένει αυτόνομο και διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως διοικείται από Κοινοβούλιο που εκλέγουν οι κάτοικοί του. Ωστόσο, η δημοκρατία παραμένει απομονωμένη, όχι μόνο από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και πρακτικά από ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. Απόγευμα ελεύθερο.

Ημέρα 3: Ναχτσιβάν - Μπακού

Πτήση για το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Με την άφιξη θα ξεναγηθούμε στην μεγαλύτερη πόλη της Υπερκαυκασίας ξεκινώντας με την επίσκεψή μας στο πάρκο Ναγκόρνι με την εκπληκτική θέα προς την πόλη και την Κασπία Θάλασσα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την παλιά πόλη και το φρούριο του Ιτσερί Σεχέρ, όπου θα ανακαλύψουμε τα καραβάν σεράι της Μπουχάρα και του Μουλτάν και θα δούμε τον επιβλητικό πύργο της Παρθένας. Μέρος της ξενάγησής μας και το Μουσείο Χαλιών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, όπου εκτίθενται χαλιά, κεντήματα και άλλα είδη χειροτεχνίας. Στη συνέχεια μας περιμένει η χερσόνησο Απσερόν όπου κυριαρχεί ο ζωροαστρικός ναός Αρεζγκάχ με την αιώνια φωτιά, αντικείμενο λατρείας ανά τους αιώνες και αποτέλεσμα των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του υπεδάφους του Αζερμπαϊτζάν, βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας. Το βράδυ μας περιμένει δείπνο σε παραδοσιακό καραβάν σεράι με τυπική αζέρικη κουζίνα.

Ημέρα 4: Μπακού - Σέκι

Κατευθυνόμαστε κατά μήκος του όγκου του Καυκάσου για την μεσαιωνική πόλη Σέκι, περιτριγυρισμένη από υπέροχα δάση και βουνά. Με την άφιξη μας θα επισκεφθούμε το φρούριο της πόλης και τα ανάκτορα των σάχηδων του Σέκι.

Ημέρα 5: Σέκι - Τιφλίδα

Το πρωί αναχωρούμε οδικώς για την Γεωργία και την πρωτεύουσα της Τιφλίδα όπου θα φτάσουμε αργά το απόγευμα. Η Τιφλίδα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας και ουσιαστικά πρόκειται για παλαιά πόλη αφού ιδρύθηκε τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. από τον Γεωργιανό βασιλιά Γκοργκασάλι. Ο πληθυσμός της πόλης είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Την Τιφλίδα διαπερνά ο ποταμός Κούρα που έλαβε το όνομά του από τον Πέρση βασιλιά Κύρο τον Μέγα.

Ημέρα 6: Τιφλίδα

Η σημερινή πρωινή μας εκδρομή θα μας φέρει στα φαράγγια του Καυκάσου. Θα ανεβούμε στο ναό του μοναστηριού Τζβάρι και θα σταθούμε στην ιστορική πόλη Μτσχέτα που έχει ηλικία 3000 ετών. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε προς το Ανανούρι, ταξιδεύοντας κατά μήκος της θρυλικής Στρατιωτικής Οδού που ένωνε τις χώρες του Καυκάσου με την Ρωσία. Θα επισκεφθούμε την οχυρωμένη εκκλησία του Ανανούρι και θα επιστρέψουμε στο Τμπιλίσι. Στην απογευματινή μας περιήγηση στην πόλη θα δούμε το ναό Μετέχι, τα ερείπια του φρουρίου Ναρικάλα, την Αρχιεπισκοπή, το Αρχαιολογικό Μουσείο με το θησαυρό της Κολχίδας και το Ιστορικό Μουσείο όπου φυλάσσονται ο Σταυρός της βασίλισσας Ταμάρα και το Ποτήριον του βασιλιά Μπαγκράντ. Η Τιφλίδα παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική αφού έχει επηρεαστεί από τους Ρώσους, τους Βυζαντινούς, τους Πέρσες και τους Οθωμανούς. Ωστόσο, η σοβιετική αισθητική των ψηλών πολυκατοικιών είναι πανταχού παρούσα, ιδιαίτερα στα προάστια της πόλης. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλιά και τη νέα Τιφλίδα με το παλαιότερο κομμάτι της πρωτεύουσας να διακρίνεται για τις πρωτότυπες καθώς και τις παραδοσιακές οικίες του. Τα παραδοσιακά σπίτια της Τιφλίδας χαρακτηρίζονται από τα ξύλινα μπαλκόνια τους.

Ημέρα 7: Τιφλίδα - Ερεβάν

Το πρωί θα περάσουμε τα Αρμενικά σύνορα και θα κατευθυνθούμε στο μοναστήρι Σαναχίν, προστατευόμενο από την UNESCO, μαζί με το κοντινό μοναστήρι του Αλαβέρντι πλούσιο σε αγιογραφίες. Στη λίμνη Σεβάν, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και το εκκλησάκι του Bαπτιστή και να φωτογραφίσουμε το τοπίο με τις χιονισμένες κορυφές των βουνών, το οποίο θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστο. Αργά το απόγευμα καταλήγουμε στο Ερεβάν.

Ημέρα 8: Ερεβάν

Το Ερεβάν είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ραζντάν και αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Η ιστορία της πόλης αρχίζει τον 8ο αιώνα π.Χ., με την ανέγερση του φρουρίου Ερεμπύνι το 782 π.Χ.. Τελικώς, το όνομα «Ερεμπούνι» εξελίχθηκε στην αρμενική γλώσσα κυρίως τον 5ο ή τον 4ο αιώνα π.Χ., ώστε να καταλήξει σε «Γερεβάν» πριν τον 7ο αιώνα μ.Χ.. Οφείλουμε ακόμη να αναφέρουμε πως η πόλη ως ένα από τα κέντρα του αρμενικού πολιτισμού, αποτελεί έδρα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ερεβάν (από το 1919), της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών, ενός ιστορικού μουσείου, μιας όπερας, ενός εθνικού ωδείου και αρκετών τεχνικών ιδρυμάτων. Η σημερινή μας ξενάγηση ξεκινάει από το Ιστορικό μουσείο της Αρμενίας και συνεχίζουμε με περιήγηση στην πόλη όπου θα περάσουμε τις λεωφόρους Μάστοτς και Αμποβιάνι με προορισμό τον ιερό χώρο Ετσμιατζίν και τον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό του 4ου αιώνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Αρμένιου Πατριάρχη. Το μεσημέρι μας περιμένει η επίσκεψη στον αρχαίο ναό του θεού Μίθρα στην πόλη Γκαρνί. Στη συνέχεια θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα από το φαράγγι Γκεγκάρτ όπου είναι χτισμένο το ομώνυμο μοναστήρι.

Ημέρα 9: Ερεβάν - Στεπανακέρτ

Διασχίζουμε την ραχοκοκαλιά της Αρμενίας με προορισμό το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το κράτος που γεννήθηκε μόνο και αβοήθητο από τη θέληση των χριστιανών του αρμενικού οροπεδίου για να ζήσουν με τον δικό τους τρόπο. Στη διαδρομή θα δούμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του ταξιδιού μας όπως το μικρό μοναστήρι Χορ Βιράπ που ατενίζει νοσταλγικά το όρος Αραράτ και είναι ως τις μέρες μας ιερός τόπος προσκυνήματος. Στο Χορ Βιράπ (Βαθύς Λάκκος) φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο ιδρυτής και πρώτος επίσκοπος της Αρμενικής εκκλησίας, το όνομα και το έργο του οποίου έχει συνδεθεί με τον εκχριστιανισμό του Αρμενικού λαού. Στη συνέχεια θα σταθούμε στο αρχιτεκτονικό θαύμα που λέγεται Νοβαράνγκ ενώ στο Τατέβ οι αισθήσεις θα απογειωθούν καθώς θα αντικρίζουμε το μοναστήρι που βρίσκεται χτισμένο στην άκρη του χάους. Άφιξη στο Στεπανακέρτ την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Αρτσάχ, όπως ονομάζεται η χώρα στα αρμενικά. 

Ημέρα 10: Στεπανακέρτ

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Σήμερα θα εξορμήσουμε στα βόρεια του Αρτσάχ όπου βρίσκεται το το Γκαντζασάρ το εξαίσιο αρχιτεκτόνημα του 13ου αιώνα . Στην ίδια περιοχή θα εξερευνήσουμε το φρούριο του Τιγρανακέρτ και αν οι στρατιωτικές αρχές το επιτρέψουν ίσως φτάσουμε μέχρι το επιβλητικό φρούριο το Τζραμπέρντ. Η γνωριμία με το Αρτσάχ είναι κάτι παραπάνω από απλή περιήγηση. 

Ημέρα 11: Στεπανακέρτ - Ερεβάν

Σήμερα αποχαιρετούμε το Αρτσάχ και ταξιδεύοντας κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα φθάνουμε νωρίς το απόγευμα στο γνωστό μας Ερεβάν που έχει αρκετές μεγάλες δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, θέατρα, βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους.

Ημέρα 12: Ερεβάν - Τιφλίδα

Επιστροφή στην Τιφλίδα διασχίζοντας τα φαράγγια του ποταμού Ντεμπέντ. Φτάνοντας στην Τιφλίδα περπατήστε στην λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα φινετσάτα καταστήματα, το κτίριο της όπερας και τη στήλη του Αγ. Γεωργίου στη πλατεία της Ελευθερίας. 

Ημέρα 13: Τιφλίδα - Κουταϊσί

Πρώτος σταθμός της σημερινής μας διαδρομής είναι το Γκόρι, γενέτειρα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο Στάλιν. Στο ομώνυμο μουσείο θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές των πρώτων χρόνων της ζωής του αμφιλεγόμενου ηγέτη.

Φτάνοντας στο Κουταϊσί, τη πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας, θα δούμε τα μεγαλοπρεπή ερείπια του Καθεδρικού της δυναστείας των Βαγρατιδών και τα μοναστήρια Μοτσαμέτα και Γκελάτ. 

Ημέρα 14: Κουταϊσί - Μέστια

Το διήμερο που ακολουθεί αποτελεί ένα σταθμό στο οδοιπορικό μας που έξω από κάθε τουριστικό και συνηθισμένο δρομολόγιο - θα μας οδηγήσει στα ξεχασμένα οροπέδια του Καυκάσου. Εδώ βρίσκεται η περιοχή του Σβανέτι, η «Μάνη της Γεωργίας» όπου θα φτάσουμε με ειδικά 4Χ4 οχήματα. Το δυσπρόσιτο της περιοχής διαφύλαξε το χαρακτήρα και τις παραδόσεις αυτής της γωνιάς του κόσμου. 

Ημέρα 15: Μέστια (χωριά του Σβανέτι)

Ολόκληρη η ημέρα είναι αφιερωμένη στα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Ξεχωρίζει το χωριό κόσμημα Ουσγκούλι με εξαιρετικά καλοδιατηρημένα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής το Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης, οι εκκλησίες Λατάλι και Λεντσέρι, καθώς και οι χαρακτηριστικοί «μανιάτικοι» Πύργοι. 

Ημέρα 16: Μέστια - Μπατούμι

Αναχώρηση οδικώς για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και την περιοχή της Αζαρίας με τελικό προορισμό το ιστορικό Βατούμι ή Βαθύς Λιμένας, όπου ήκμασε για πολλούς αιώνες το ελληνικό στοιχείο. Eίναι πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας και σημαντικό λιμάνι της χώρας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου καταλήγει ο πετρελαιαγωγός του Μπακού. Μας είναι γνωστή από τους μύθους του Προμηθέα, του Φρίξου και της Έλλης, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Άφιξη και ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα μιας πόλης όπου ανασύρει μνήμες μιας άλλης χρυσής εποχής.

Ημέρα 18: Μπατούμι - Αθήνα/Θεσσαλονίκη

Γεμάτοι εικόνες από το μεγαλείο των υπέροχων χωρών που επισκεφθήκαμε και τις πλούσιες εντυπώσεις που αποκομίσαμε, επιστρέφουμε μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Ελλάδα. 

Σημείωση:

Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.

Αναχωρήσεις-Τιμές

Αναχωρήσεις Δίκλ. Μονό Φόροι Διαμονή Σύγκριση
Πα 23/06/2017
Διαθεσιμότητα Διαθεσιμότητα Medium
2790 3690 790 3*, 4*, 5* Ξενοδοχεία - Bonus Price
Παρατηρήσεις:
 • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ' άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.
 • Όπου εμφανίζονται τιμές με την ένδειξη Bonus Price αυτές ισχύουν για έγκαιρες εγγραφές και για περιορισμένο αριθμό θέσεων και για όσο αυτές αναγράφονται στην ιστοσελίδα μας.
 • Επιβάρυνση εσωτερικών πτήσεων με Aegean από/προς Θεσσαλονίκη: κατόπιν ζήτησης εφόσον δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα.
 • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.
 • Διαθέσιμοι Τραπεζικοί λογαριασμοί (IBAN):
  GR4201401010101002320009478 ALPHA BANK
  GR6101100800000008047170314 NATIONAL BANK OF GREECE
  GR0802600120000320200537077 EUROBANK
  GR2801720290005029057435719 PIRAEUS BANK

Επεξηγήσεις συμβόλων: Συμφέρουσα πρόταση

Επικοινωνία

Συμπληρώστε και στείλτε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να επικοινωνήσουμε μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό. Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.


Ενήλικες Παιδιά

Από έως

με e-mail τηλεφωνικώς

Το ταξίδι περιλαμβάνει:

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση): Turkish Airlines
 • Διαμονή: 3*, 4*, 5* Ξενοδοχεία
 • Διατροφή: Ημιδιατροφή καθημερινά
 • Μεταφορές
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία)
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Παναγιώτης Ηλιάδης
 • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες